pondělí 19. ledna 2009

Video - Princip práce fotovoltaických panelů

Slunce je největší zdroj energie v slunečním soustavě. Množství sluneční energie které každé minuty přijde na Zem je dostatečné pro roční energetické potřeby lidstva v momentální fáze rozvoje. Přes ohromné potenciály, přece se využitím sluneční energie momentálně splňuje velmi malá část energetických potřeb lidstva. To je také kvůli nedostatečné rozvinutostí technologie pro využití sluneční energie, ale je přece největší problém momentální cena systému pro využití sluneční energie.

Existuje několika způsobu využití energie Slunce. Nejjednodušší a nejlevnější způsob využití sluneční energie je samozřejmě zahřívání vody nebo některé jiné tekutiny pro potřeby v domácnosti. Elementy které využívají energii Slunce na zahřívání vody se nazývají solární kolektory a nejčastěji se umisťují na střechy domů a budov. Druhý způsob využití energie Slunce je koncentrování sluneční energie pomoci soustavy zrcadel a tvoření velkého množství tepelné energie která se později ve standardních generátorech mění v elektrickou energii. Taková tovární zařízení můžou být velmi veliká a obyčejně se nacházejí v pouštích a používají se pro normální komerční výrobu elektrické energie.

Fotovoltaické panele jsou třetí a nejlepší způsob využití energie Slunce, ale kvůli malé účinnosti a velké ceně se momentálně málo používají. Fotovoltaické panele přímo mění sluneční energii do elektrický energie. Fotovoltaické panele se obyčejně používají tam kde není možný nějaký jiný zdroj energie, například na satelitech, na dopravních značkách u cestách a podobně. Také se používají pro napájení energií malých spotřebitelů, např. pro kalkulačky.

Fotoelektrický efekt objevil francouzský fyzik Alexandre-Edmond Becquerel (1820-1891) v roce 1839. Fotovoltaické panele se skládají z dvě časti – pozitivní a negativní, a rozdíl potenciálu mezi ty dvě části závisí na intenzitě slunečního záření. Sluneční energie přichází na Zem ve tvaru fotonu. Když spadnou na povrch sluneční panele ty fotony odevzdají svou energii panelu a tím způsobem vyrážejí záporně nabité elektrony z atomu. Vyražené elektrony se pohybuji ke druhé (negativní) straně panele a na ten způsob se tvoří rozdíl potenciálu, vlastně, generuje se elektrická energie. Fotovoltaické panele jsou vytvořené z křemíku a křemík je jeden z nejčastějších prvků na Zemí.

Podrobněji o základním principu fotovoltaických panelů můžete vidět na video ukázce:

Žádné komentáře: