neděle 1. března 2009

Energie slunce pro středisko Google-u

Google plánuje vystavit masivní systém pro využívání solární energie na svém středisku v městě Mountain View, Kalifornie. Energie Slunce se bude měnit do elektrický energie pomoci 9212 solárních panel a získaná síla by měla být kolem 1.6 megawattu. K porovnání; ta síla je dostatečná aby se tisíc průměrných kalifornických domů zásobilo elektrickou energii. Ta energie pokrývá 30 % celkové energie která je potřebná pro normální fungování střediska Google-u. Instalace systému v kempu zakončí v jaře roku 2007 a když se práce skončí toto bude největší systém pro využívání energie slunce který je instalován v nějakém korporačním středisku v Spojených Státech Amerických.

Solární panely budou postaveny na střechy několik budov v kempu i jako ochrana od Slunce na parkovišti. Google nedal informaci kolik peněz utratí na instalaci systému, ale předpokládá se že se systém vyplatí proto že budou mít menši účty pro proud v období na které mají pronajaté budovy v kempu. Představitelé kompanie EI Solutions (vykonavatel práce) tvrdí že panely obyčejně trvají od 20 -25 roků a že se vyplatí už za 5-10 roků.

Google kromě energie očekává i zmenšování výdejů pro klimatizaci budov proto že panely na střechách budou absorbovat sluneční energii i tím způsobem zmenší kvantitu teploty kterou by absorbovaly nejvyšší patra budov. Také se očekává že ten systém neguje že prospěch a ekologická uvědomělost nejdou dohromady, a to by se mělo pozitivně projevit na cenu akcí kompanie.

Pramen informace: http://www.alternative-energy-news.info/

Žádné komentáře: